Prijsontwikkeling van bier in de horeca en supermarkt

Wie houdt er niet van, een gezellige avond met vrienden en familie thuis, of bijvoorbeeld een lekker avondje stappen om een biertje te drinken in je favoriete café of kroeg. Het zou echter wel fijn zijn als je aan het eind van de avond nog wat geld over hebt. Zeker als je zo nu en dan een rondje gegeven hebt of thuis mensen uitgenodigd hebt. Dat is de afgelopen jaren helaas flink veranderd.

In dit artikel vergelijken we de prijzen van bier in de horeca en vergelijken we de prijs van een krat bier van de drie populairste biermerken (Heineken, Hertog Jan en Amstel). We doen dit bij een aantal verschillende supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Plus, COOP en Hoogvliet). Op deze manier krijgen we een goed beeld van de prijsontwikkeling en verschillende prijzen van een krat bier. Hierin maken wij een onderscheid tussen de normale prijs, en bier in de aanbieding.  

Wat kost een biertje in de horeca?

Omdat wij bij bierprijzen van goedkoop bier houden, hebben we besloten om hier verder in te duiken. Ons onderzoek gaat terug tot het jaar 2000. Dit onderzoek toont aan dat een biertje in de horeca gemiddeld toen nog maar 1,28 euro kostte. Inmiddels zijn we 20 jaar verder en gaat die prijs richting de drie euro. De belangrijkste reden zijn de toenemende kosten waar zowel brouwers als café-eigenaren mee te maken hebben.

In 2020 zijn de bierprijzen in de horeca andermaal gestegen. Gemiddeld met zo’n 2.65% voor een liter tankbier. Bavaria is van oudsher één van de goedkoopste. Maar ook Bavaria zal door de prijsverhoging van 4,5% in de buurt komen van onder andere Dommelsch en nieuwe het nieuw op de markt gekomen Bud.

Ook is de Wet Arbeidsmarkt in Balans van kracht. Een nieuwe wetgeving rondom flexwerkers die naar verwachting van experts invloed zal hebben op de bierprijs die we betalen in het restaurant en café. De vraag is of bier in de supermarkt goedkoop blijft, omdat de nieuwe flexwet ook invloed heeft op supermarkten waar ook vaak flexwerkers werken.   

Een biertje in het café is ruim 74% duurder dan bier uit de supermarkt. Wil je zes biertjes kopen, dan kost dat bier je in het café bijna twee keer zo veel.

Wat kost een krat bier in de supermarkt?

Natuurlijk zijn er ook andere alternatieven. Zoals door sommige biersommeliers aangeraden, blijf lekker thuis voor een biertje. De prijzen van bier uit de supermarkt zijn aanzienlijk minder snel gestegen de afgelopen jaren, maar net zoals alle andere boodschappen is bier ook duurder geworden. 

We hebben gekeken naar de prijs van een krat bier bij verschillende biermerken en supermarkten kijken. We zien dan dat Albert Heijn en Hoogvliet in 2022 de meeste bieraanbiedingen hadden, 12 stuks in totaal. Dat was voor zowel Heineken, Hertog Jan als Amstel. 

Amstel is van deze drie merken bij alle onderzochte supermarkten het goedkoopste biermerk. Sinds de zomer van 2021 is de goedkoopste prijs € 9,97 en was € 10,99 bij zowel Hoogvliet als COOP.   

COOP heeft relatief gezien het minst vaak bier in de aanbieding, Hertog Jan dit jaar zeven maal, Heineken negen maal en Amstel achtmaal.

Gemiddelde normale prijs van een krat bier

We hebben ook gekeken naar de prijsontwikkeling van bier als ze niet in de aanbieding zijn. Een krat Amstel is procentueel gezien (hoogste en laagste prijs) bij de Hoogvliet met 16% gestegen. De prijs was 15,48 euro op zijn duurst en 13,29 euro op zijn goedkoopst. Hertog Jan is procentueel gezien het minst gestegen en de gemiddelde normale prijs is 17,56 euro en 13 euro in de aanbieding.  

Het duurste bier was een krat Heineken á 18,65 euro bij zowel Albert Heijn als COOP. Diezelfde krat was op zijn duurst 18,15 euro bij de Hoogvliet en 18,35 euro bij de Jumbo. 

Van deze vier biermerken, is de Heineken aanbieding relatief gezien het vaakst verkrijgbaar, dit jaar namelijk al meer dan 50 keer. Als we dat bijvoorbeeld vergelijken met Hertog Jan aanbiedingen dan gaat het om 44 keer.    

Om ervoor te zorgen dat consumenten het goedkoopste bier van dit moment kunnen kopen, hebben wij een actueel overzicht van alle bierprijzen en bier aanbiedingen. Ons overzicht met actuele bierprijzen en bieraanbiedingen van dit moment vind je op deze pagina.

© 2020 bierprijzen.net - Alle rechten voorbehouden

Scroll to Top